Saturday, April 2, 2022

Algoritm de responsabilizare umană: Pas cu pas


Destinatar: Pentru începători, copii de la 7 ani în sus.

Articol scris la 5 iunie 2011 (articol vechi regasit recent)

Te zgârii, loveşti, înţepi, murdăreşti frecvent? sau obiecte din jurul tău au parte de asemenea tratamente... delicate? Multe accidente, scăpări, multe ne-intenţionate, nu am vrut să…  Te dor diferite părţi ale corpului? Scapi lucruri pe jos… îţi alunecă, loveşti mai multe lucruri dintr-o lovitură, deşi tu nu intenţionai, expert în dominouri? Eşti zgomotos, când tu te mişti... se aude în toată casa?

Felicitări! eşti candidat la rolul de... copil/ rockie/ începător. Poţi încerca şi la clovn, dar nu se ştie dacă au bani să-ţi acopere asigurarea medicală cu atâtea dezastre. :D

Deci primul pas e: Atenţia? altfel nu mai ajungi la ceilalți (pași) sau cu multe opriri pe la spitale :D

NIVELUL 1. Ai grijă de viaţa ta. Ai cît mai bine grijă de corpul pe care ţi l-au dat părinţii în grijă
şi de hainele pe care fie ți le-au cumpărat tot ei, fie ți le-ai cumpărat singur, nu abuza de ele şi încearcă să nu le murdăreşti, rupi etc. 

Treci la nivelul următor când ai dovezi că te descurci bine la nivelul actual.

NIVELUL 2. 
a) Ai grijă de un obiect, existenţă neanimată, nu se mişcă, nu creşte. Modelul cel mai des este forma de păpuşă sau altă jucărie. 
b) Ai grijă de locul în care traieşti, de lucrurile tale, deci tot în zona... neanimate, care nu se mişcă, nu cresc.
c) Ai grijă de o plantă... dacă trăieşte... (viaţă statică dar cu o anumită creştere)


d) Ai grijă de relaţia de prietenie cu un om ... dacă trăieşte... Relaţia se poate dezvolta în diferite feluri sau poate să rămână constantă. Părinţii, fraţii, verişorii sunt primii candidaţi.
e) Ai grijă de un animăluţ, pasăre, specii domesticite, nu sălbăticiuni... dacă trăieşte... 
(Viaţă mai dinamică, cu mai multă mişcare)
f) Ai grija de un copil. 

Va continua, s-ar putea sa elaborez pe aceasta tema.

In prezent lucram cu toate acestea in paralel. La un moment dat, desi nu ai trecut la urmatorul nivel, nu esti AS la a avea grija de tine, de exemplu, incepi sa ai grija si de o planta, un animal sau copil. Presupun ca e ok si asa, dar nu trebuie sa uiti ca trebuie sa iti imbunatatesti atentia pe toate planurile. De ce? Pentru a avea cat mai putin de suferit atat tu cat si cele din jurul tau fie ca sunt obiecte inanimate, fie fiinte. 
Dar e atat de greu! Oricat incerc, se intampla sa ma grabesc si atunci scap pe jos lucruri, nu sunt atenta si un obiect loveste pe altul care loveste pe altul si ultimul cade pe jos :-( Trebuie mai multa atentie! Prezență în momentul curent. 

0 yorum:

Post a Comment