Orice în care intri are potenţial de fabrică, „fabrică” în care şi tu vei fi prelucrat. Unele fabrici prelucrează și oameni, nu numai produse. La o fabrica sau alt sistem automat, produsul finit, ce iese din fabrică… ar trebui sa fie net superior sau într-o forma mai digerabilă, mai usor de înţeles, folosit decît cum era ca materialul prim, să fie un progres, o evoluţie în bine faţă de ce ai avut atunci cînd ai început. Dacă fabrica strică şi ce iese... e inferior, mai nedigerabil decît ce aduci înauntru, e ceva în neregulă*!
* E ceva in neregula fie cu fabrica/ procesul fie cu ce ai adus înăuntru, a fost o nepotrivire.
Asa orice in care ai intrat, magazin, experienta, facultate, loc de munca are potential de a fi o "fabrica", cum te-a schimbat? In bine/ în rău? Iti poti lua un timp de reflectie pentru fiecare loc mai important. Concluziile sunt complexe dar merita sa reflectezi asupra lor.
Daca e sa luam interactiunea cu fabrica, ea poate fi facuta la mai multe nivele si de la mai mici sau mari departari. Poţi să faci un lucru în mai multe feluri:
I. 1. Uşor. Consumi un produs al fabricii, bei un pahar de suc, mănînci un măr, o îngheţată. Foarte mulţi, orice copil teoretic ar putea să facă asta, e doar mîncare, o îngheţată ca orice altă îngheţată. Dacă nu sunt nişte “degustători profesionişti” o să li se pară că are gustul la fel ca orice alt produs, au rezoluţie minimă, de începător la gust. Dacă ţi-e foame, nu ai foarte mult timp la dispoziţie şi ai o oarecare încredere că nu o să te strici la burtă... mănînci, şansele cresc dacă ai mai mîncat altă dată. Dar dacă nu ai fost fidel produsului, sunt şanse să nu şti ca produsul s-a alterat, stricat între timp.
Iţi alegi tu un produs (eventual strîngi bani) şi-l cumperi, cu cît e mai scump produsul; l-ai aşteptat, dorit mai mult, cu atît e posibil să crească satisfacţia ta şi poate respectul celorlalţi dacă chiar e ceva de luat în seamă (plus la valoare).
3. faci schimb de produse, dacă amîndoi ştiu ce primesc şi îşi doreau,
4. mănînci un produs al fabricii în prezenţa celui care stă în spatele, în faţa ideii fabricii
(depinde cît îţi doreai) (asta poate fi mai dificil)
Decizi că îţi plac produsele sau poate crezi că le poţi îmbunătăţii, aşa că vrei să afli mai multe informaţii.
II. Usor-Mediu. Faci o vizită la fabrică. Trebuie să organizeze cineva asta, sa mergi in grup organizat sau sa ai invitatie.
Era un film în care anumiţi copii cîştigau o vizită la fabrica de dulciuri. Eu cînd eram mică am fost cu şcoala în vizită la fabrica de pîine de la Mangalia. În facultate, am fost în vizită la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Am fost la fabrica de posete YVY Bags. Crescînd, pe lîngă documentarea de la distanţă, am vizitat mai multe facultăţi, dar doar am băgat nasul şi am ieşit, sau am dat şi admiterea dar nu le-am urmat. La Bucuresti, am fost într-un club numit "Fabrica", mergeam periodic la concerte de muzica electronica acolo. Am vizitat o fabrica de confectionat si pictat globulete.
III. Ușor. Ii urmăreşti pe responsabilii cu PR-ul fabricii, în reţelele sociale, facebook, instagram, blog, twitter, linkedin. Să vezi ce fel de oameni lucrează la acea fabrică, cum comunică aceştia, cam care e atmosfera. (nu toţi au internet, sau ştiu adresa unde sunt informaţiile)
IV. Ușor-Moderat. Experimentezi, trăieşti o experienţă generată de fabrică, un fel de traducere a băutului paharului de suc, mîncatului îngheţatei, dar cu mai multe senzaţii... dintre acestea şi şcolile.
V. Moderat-Greu. Dai admitere examen la facultatea pregătitoare pentru lucrul la fabrica (nu neapărat ţine de fabrică). Te chinui, ai mult de învăţat, multe examene pînă să o termini, vei întîmpina multe dificultăţi, mai ales dacă momentul cînd te-ai decis să dai admitere nu era cel bun, sau tu pe parcurs îti dai seama că poate totuşi nu era potriveală de caractere. Teoretic ar trebui să înţelegi mai bine produsele fabricii. Practic... depinde de om, capacităţile lui de a înţelege, cît de grea a fost de înţeles şi de cît s-a potrivit facultatea cu modul lui de a percepe realitatea.
VI. Moderat. Te angajezi să lucrezi la fabrică ca nu ştiu ce... oricum ceva temporar ce nu necesita terminarea facultăţii pentru că vrei mai multe informaţii din interiorul fabricii ca să te poţi decide.
VII. Dificil. Ai terminat facultatea şi datorită relaţiilor, cunoştinţelor pe care le-ai dobîndit în facultate, profesorii te-au observat ca un student cu un anumit potenţial şi din proprie iniţiativă (nu le-ai sugerat tu) te-au recomandat pentru un anumit job în interiorul sau exteriorul fabricii, sau ştiind că vrei să lucrezi la fabrică dar nu eşti încă pregătit, ţi-au recomandat alternative.
VIII. Dificil. Te-ai angajat la fabrică într-un post respectabil datorat cunoştinţelor acumulate în facultate, datorită unor merite de care şi mama şi tata sunt mîndrii, şi ei au vorbe bune pentru tine, începi să fi mai bine văzut de către angajaţii din fabrică, inclusiv de către cel care a venit cu ideea fabricii şi de cei care lucrează la îmbunătăţirea ei
IX. Usor-Dificil. Îţi place să lucrezi la fabrică, vezi situaţia din ce în ce mai frumos, ai idei cum ar putea fi îmbunătăţită, începi să înţelegi, vezi produsele fabricii, să le guşti cu adevărat
X. Dificil. Faci parte din familie, sau aţi ajuns la nivelul de prietenie, nu mai sunteţi doar colegi de muncă, au încredere în tine şi tu în ei şi în valorile pe care le au şi le şi respectă (de aceea au încredere în tine şi te trimit să te specializezi, sau să înveţi lucruri noi, utile, la fabrici prietene) te-ai împrietenit cu oamenii care lucrează acolo şi ai început să-i cunoşti, te înţelegi bine cu ei, ai ajuns la inimă, eşti mulţumit, satisfăcut de propria ta viaţă.
Rute alternative
1. Riscant şi foarte greu după facultate, îţi deschizi propria fabrică, şi pentru că produsele ei sunt bine văzute ajungi să te împrieteneşti şi cu oameni care lucrează la fabrici asemănătoare
2. Tot uşor şi mai de la distanţă, nu lucrezi la fabrică, dar te duci la clubul unde se întîlnesc angajaţii, eventual te împrieteneşti cu ei sau la diferite evenimente organizate.
* fabrica la care ma gandesc eu, nu e un monstru din acela mare, o multinaţională, cu şefii locuind în nori la ultimul etaj, e ceva mai mic, pe pămînt, cu tradiţie şi atenţie la detalii. Nu ca ar fi ceva in neregula cu prima varianta.
La o fabrica sau alt sistem automat, produsul finit, ce iese din fabrică… ar trebui sa fie net superior sau într-o forma mai digerabilă, mai usor de înţeles, folosit decît cum era ca materialul prim, să fie un progres, o evoluţie în bine faţă de ce ai avut atunci cînd ai început. Dacă fabrica strică şi ce iese... e inferior, mai nedigerabil decît ce aduci înauntru, e ceva în neregulă*! * E ceva in neregula fie cu fabrica/ procesul fie cu ce ai adus înăuntru, a fost o nepotrivire.
Va continua... ? Lasa-mi parerea ta si poate mai revin asupra subiectului.
Consider că este un subiect de interes. Cu toții putem să avem nevoie la un moment dat de aceste informații.
ReplyDeleteFoarte interesant subiectul acestui articol, o sa îl recitesc când voi avea nevoie.
ReplyDeleteNu m-am gandit niciodata la un astfel de subiect...
ReplyDeleteIntr-o vreme mi-am dorit sa lucrez la fabrica. O vedeam ca pe unica alternativa, dar acum nu as mai face asta, din cauza probramului foarte riguros.
ReplyDeleteCred că da.Ar fi util pentru multă lume să mai revii asupra subiectului.
ReplyDeleteCred ca cu totii trecem prin schimbari, sunt necesare.
ReplyDeleteSa mai revii pe subiect, e interesant.
ReplyDeleteFoarte explicit articolul tau si foarte bune sfaturile.
ReplyDeleteSubiectul este unul la mare cautare. Am ajuns sa vanam joburile bune si sa observam ca si angajatorii sunt tot mai pretentiosi. Nici macar ideea unui business pe cont propriu nu cred ca este tocmai de actualitate in conditiile actuale
ReplyDeleteInteresant modul tau de a privi aceste lucruri, lasi spatiu de reflectare.
ReplyDelete