Om + imaginea omului în fața celorlalți. Respectul care și-l arată sieși și respectul celorlalți față de el.
Omul greșește şi se murdareste, pentru că s-a murdărit omul, deseori se murdareste şi imaginea, acum depinde de toleranţa comunităţii şi cît îl cunoaşte, cît îi cunoaşte darurile şi amarurile. Se murdareste imaginea, ceea ce cred alţii despre un om, deşi nu e neapărat adevărată murdăria care a ajuns pe imagine, nu neaparat se murdareste şi omul, partea cu... ştie cine e.
Respectul nu îl ceri, îl cîştigi, poţi să-l pierzi foarte uşor, poti sa-l impui superficial, nu-l cîştigi bătînd cu pumnul în masă, prin forţă nu vei impune respectul, prim mărime nu vei impune respectul, deşi probabil mărimea e luată în considerare, diplomatic vorbind.
Rezumînd, îl cîştigi prin alegeri inteligente care au rezultate bune atît pe termen scurt dar şi lung.
Respectul de sine
Dacă tu nu te respecți, ce pretenții ai să te respecte altul? Respectul de sine este foarte important. Începe de la a-ti respecta corpul, acest templu in care te-ai născut, in a-l îngriji, spală, înfrumuseța, iubi. Respectul de sine e ca un mușchi care se formează prin acțiuni repetate, prin mici victorii pe care le ai zi de zi tu cu tine. Înseamnă sa te asculți ce vrei, ce gândești si sa acționezi in consecința acestor lucruri. De fiecare data când nu te asculți, când faci ceva in pofida a ceea ce vrei pe termen lung pentru un beneficiu pe termen scurt ti se știrbește puțin respectul pentru propria persoana. Trebuie sa gândești mereu ce e mai bun pentru tine, nu ce vrea altul pentru tine ci ce gândești tu ca ar fi bine. Trebuie să-ți respecți cuvântul dat ție, dacă ți-ai promis ca faci un anumit lucru, apoi să te ții de cuvânt indiferent de cum bate vântul. Respectul de sine este conștientizarea propriei valori și încrederea în propriile abilități de a gândi și a lua decizii bune. Un om cu stimă de sine crescută va avea poate probleme dar se va ridica mai ușor deasupra lor pe când un om cu stimă de sine scăzută va avea dificultăți să vadă portița de ieșire.
Cum să îți crești respectul de sine?
1. Respectă-ți corpul. Dacă vezi un om cu haine murdare, neîngrijit ai încredere în ce-ți spune? Grija pentru propriul corp și haine face parte din educația celor 7 ani de acasă. Mănâncă sănătos, fă sport, îngrijește-te cu produse naturale, îmbracă-te frumos și fii în cea mai bună formă a ta pentru a te simți cu adevărat bine în corpul tău. Orice altceva e acceptare dar nu este și satisfacție. Te poți accepta și iubi și când ai mai multe kg in plus, dar cu adevărat satisfăcut de tine ești când ești în cea mai bună formă.
2. Respectă-ți cuvântul care ți-l dai tu ție. Nu face omisiuni și nu avea scăpări de la ce îți dorești și îți propui. Fiecare respectare te întărește, fiecare scăpare te slăbește. Trebuie să ai încredere în tine și în ce-ți dorești pentru tine și să te comporți în consecință.
3. Nu accepta pierderile ca definitive. Nu avea pretenții de schimbări peste noapte, orice schimbare are nevoie de timp și efort susținut, așa că perseverează și numără micile victorii și încearcă să-ți accepți pierderile dar nu le accepta ca ceva definitiv, ci doar ca câte un pas înapoi pe lângă mulți alți pași înainte. Ești într-un proces spre mai bine, ai răbdare cu tine!
4. Respectă-ți cuvântul pe care îl dai altor persoane sau nu face promisiuni pe care nu poți să le ții.
5. Propune-ți scopuri și ține-te de ele să le îndeplinești. Ce îți place să faci? În ce domeniu ai putea să aduci îmbunătățiri? Propune-ți noi scopuri și împarte-le în pași realizabili la care să lucrezi în fiecare zi.
6. Să știi mereu ce e mai bun pentru tine. Nu lăsa circumstanțele să te "chinuie", analizează fiecare situație și decide care e cea mai bună acțiune de urmat. Indiferent ce îți zice X sau Y, ai și tu o experiență de viață și poți decide și dacă nu ai, informează-te din diferite surse și acționează în cunoștință de cauză. Să nu te auzi zicând ca Rechinul Jabberjaw "No respect!" E și vina ta că ai permis să ajungi în acea situație în care nu ești respectat, dacă te gândeai mai bine, făceai lucrurile altfel și nu ajungeai în acea situație. Așa că gândește!
7. Asumă-ți responsabilitatea. Ești unde ești datorită acțiunilor pe care le-ai întreprins de-a lungul timpului, asumă-ți responsabilitatea asupra lor și vezi încotro să o iei mai departe cât să fie mai bine.
8. Dă importanță tuturor victoriilor mici sau mari pe care le ai, bucură-te de ele și analizează înfrângerile și învață ceva din ele cât să nu le mai repeți.
9. Nu uita de umor, uneori nu e bine să te iei prea în serios. Lasă loc și pentru asta.
10. Identifică lucrurile la care ești bun sau care-ți plac și dezvoltă-le. Stima de sine crește când ne demonstrăm că putem, când avem reușite, gândește-te care îți sunt calitățile și abilitățile și pune-le în valoare prin activități corespunzătoare.
11. Focalizarea pe aspectele pozitive. Scrie in jurnal, in fiecare zi, toate reușitele tale.
Respect pentru obiecte
Sau indiferent ce e, chiar şi necomestibil, mic, ieftin, urât şi inutil.
+ respecţi un obiect pentru că respecţi munca omului care l-a produs şi dacă nu omul care l-a produs, că te gîndeşti că l-a produs o maşină la foc automat, măcar omul care l-a împachetat, care l-a transportat, mulţi oameni au contribuit ca tu să ai pe masă acel produs, măcar unul dintre ei şi tot merită, trebuie să arăţi puţină consideraţie pentru munca altuia
+ ţie, dacă dai 1 leu de la alimentară pe el îţi pare ieftin, dacă ar fi să vezi cît de lung e procesul de realizare şi dacă ar trebui să munceşti ca să ai pe masă acel produs, iar, poate ai arăta puţin mai multă consideraţie
+ mulţi copii nu au posibilitatea să consume, mănînce nici măcar... prostia aia, în loc să faci risipă, să distrugi ceva ce altuia i-ar putea fi util (pentru tine e gunoi, pentru altul e mană cerească)
+ respecţi pentru că tu ai făcut, ai contribuit la realizarea acelui obiect
+ daca nu respecţi, măcar ţine-te la distanţă şi nu distruge dacă altuia îi e bun
+ respecti si te porti frumos si cu obiectele ca un obicei, ca o extensie a comportamentului general frumos pe care il ai, cu delicatete si blandete chiar si cu obiectele;
+ ce nu iti este util, dai mai departe, vinzi, dăruiești sau dai la reciclat.
+ aici și curățenia, respecți locul în care trăiești și îl menții curat, în ordine.
Respect pentru alti oameni
Minim, acorzi respectul pe care vrei sa il primesti si tu la randul tau. Le vorbesti respectuos si calm. Nu intrerupi cand vorbeste, nu vorbesti peste discursul celuilalt. Respecti timpul altor persoane, nu intarzii de exemplu. Le respecti munca, nu distrugi ceea ce a muncit altcineva.
Merite: Respect... pentru ce?
Cum poate cineva castiga respectul celorlalti?
+ Tot felul de talente, mai degrabă dobîndite decît înnăscute… hmm adică mai mult ce ai reuşti tu să realizezi prin munca si perseverenta, decît cele cu care te-au înzestrat părinţii.
+ ce va rămîne după ce vei muri
+ profesionalism, garanţia unui lucru bine făcut
+ realizări demne de menţionat, prin originalitate, noutate, efect, influenţă asupra celorlalţi
+ o bună imagine în societate, pe oricine dintre cunoscuţi întrebi îl vorbeşte de bine, sau în mare parte
+ un anumit talent
+ advanced: un stil sau nişte metode personale memorabile
+ cum s-a comportat în anumite situaţii
+ reacţii bune, elegante, civilizate
+ rapiditate
+ originalitate, inventivitate, perspective noi de a vedea o situaţie
+ inteligenţă
+ omenie, categoria: om bun, de treabă, de ispravă, milos
+ umor
+ integritate
+ onoare, noţiunea de cuvînt dat
+ caracter, constanţă
+ perseverenţă, fără a trece în obsesii
+ prietenie, stabilitate
+ fidelitete
+ consecvenţă
+ coloană vertebrală
+ gust bun în alegeri, intuiţie, decizii inspirate, nas
+ decizii mature, diplomaţie
+ eleganţă în comportament sau modul de a se îmbrăca, simţ estetic
+ rezistenţă în condiţii de stres
+ rezistenţă în condiţii de izolare, neîncredere generală în el
+ calitatea, arta de a-i inspira pe alţii să facă lucruri bune
+ e discret
+ memorie bună, de elefant (nu cantitativă, calitativă)
+ sensibilitate, spirit de poet
+ veselie, bucurie de a trăi, a ştiut să-şi trăiască viaţa, cu pasiune ( “Every man dies, not every man lives”)
+ disciplină
Va continua...
0 yorum:
Post a Comment