Thursday, December 30, 2021

Profesionist


Sursa poza: barbat, carti

Toti cred ca dorim sa ne gasim scanteia, acel ceva care ne place si ne face sa lucram cu drag. Fie ca ne-am gasit scanteia sau nu, putem sa devenim profesionisti la locul de munca prin perseverenta si dedicare pentru drumul ales. Am incercat sa definesc cateva caracteristici ale unui Profesionist in orice domeniu.


 Un Profesionist este o persoană care:

ARE EXPERIENTA

+ are experienţă relevantă îndelungată (mai mult de 3 ani) în domeniul de activitate

+ a urmat, finalizat studii de profil (3-5 ani) sau a fost ucenicul unui expert în domeniu pentru mai mult de un an

+ stăpîneşte foarte biine părţile tehnice ale profesiei sale, ca la carte

+ dacă ar fi o reprezentare pentru munca sa, aceea s-ar mişca, oricît de încet, se vede o evoluţie

+ pe lîngă partea tehnică, cu ce a fost „umplut” la facultate ÅŸi-a căutat, elaborat ÅŸi propriile metode

+ e în stare să înţeleagă şi să îndeplinească cît mai bine cerinţele unei sarcini

+ lucrează curat, frumos în întreaga lucrare * nu lasa zone care nu sunt aşa de uşor la vedere nefinisate, partea de pe dos, sub pat, sus pe dulap, în pod, în garaj, nu e genul care să ascundă sub preş, sub pat, în dulap... diverse amanunte.

+ lucrează astfel încît nu se murdareşte nici fizic (dacă nu vrea) dar şi nici psihic şi nici ca reputaţie şi nici nu se răneşte

+ cind şi-a terminat treaba într-o zi lasa locul de munca curat (nu in lucrurile sale unde poate fi un haos organizat, ci unde ar putea sa incomodeze pe cineva ceva)

+ îşi verifica munca periodic, să vadă dacă nu i-a scăpat ceva, dacă nu a luat în calcul ceva, dacă ce nu a luat în calcul se poate integra în lucrare, dacă se poate aduce vreo îmbunătăţire

+ nu se întinde mai mult decît are nevoie, deci nu e messy şi pe alte birouri, îi ajunge al lui

+ lucrul facut de el arata ca facut de un profesionist, e bine proportitonat, închegat, rezistent, place, are experienţă cît să ştie ce o să placă

ARE RELATII, CLIENTI

+ se înţelege bine, ştie să relaţioneze corespunzător, frumos cu colegii de muncă, clienţi

+ e profesionist indiferent de mediu, se poarta cat poate de profesionist cu orice fel de client, dă credit oricui ca potenÅ£ial client sau discriminează cît mai puÅ£in 

+ şi-a ales bine meseria, meseria sa îi face plăcere şi se simte... şi-a păstrat încă entuziasmul (e destul de clar că nu i-a fost impusă, că se simte bine cu alegerea sa)

+ atitudinea faţă de clienţi şi colaboratori, îi face plăcere să te aibă ca şi client, nu se uită la tine cu spatele (în gînd, ce mai vrea şi acesta de la mine... grrrr )

+ ştie cît poate să ducă, dacă nu crede că are expertiza... nu se angajează

+ are de lucru in domeniul sau, fara timpi morti, (vacanta nu e considerat timp mort, e aleasă)

+ foşti clienti il recomanda, fosti clienti revin, îl mai cheamă

+ are ucenici, tutoreaza intr-un mod informal, la serviciu angajatii mai tineri sau formal in cadrul unei institutii de invatamant

+ ştie să se organizeze cît să aibă timp şi pentru activitati din domeniul sau pro-bono, gratuit in interesul comunitatii.

+ interes constant pentru meseria sa, se intereseaza de noi aparitii, face parte dintr-o comunitate de profesioniÅŸti din domeniu

+ datorita experienÅ£ei a capatat dexteritate îşi face mult mai repede treaba 

+ are un plan, mod, stil de lucru, o amprentă...

+ ştie cum să se comporte în situaţii neprevăzute (are in experienta sa ceva asemanator)

+ deşi nu i s-a cerut, ştie sa prevada, sa aduca bonus unui serviciu, bonus care ar fi pe placul angajatorului, uneori îşi depăşeşete atribuţiile dar fără să sară calul

+ are echipament, e dotat dupa cele mai bune si noi standarde 

+ inspira interes pentru meserie, cînd îl vezi lucrând e aşa de plin de viaţă că parca ai vrea sa lucrezi şi tu în domeniu sau macar sa încerci.

+ cind cauti in listele oficiale cu experti in domeniu gen pagini aurii îl gaseÅŸti… repede. Are o prezentare decenta pe suficiente medii, asociatii ale profesionistilor, nici prea mult sclipici, nici exces de MAJUSCULE si nici nu ocupa jumatate de pagina.(decat daca toate ocupa jumatate de pagina)  De fapt nu ajungi la pagini aurii, la reclama, pentru ca Å£i l-a recomandat cineva.

+ distinge grade, nuanţe

+ are cunoştinţe tehnice care s-au transformat în instincte, (crede că) ştie de ce e aşa şi nu e altfel versus am o presimţire, dar nu ştiu de ce

+ poate colabora cu succes si cu specialiÅŸti (straini) din acelasi domeniu sau domenii conexe

+ e responsabil, poată să duca un proiect de la concept, idee pina la producţia, pînă la forma finală, sau o formă acceptată de client dacă ceva nu i-a ieşit... se mai gîndeşte cum să facă să-i iasă bine

+ un profesionist are grijă ÅŸi de detalii, detalii care spun multe de cam cîtă atenÅ£ie i s-a acordat unei piese, sunt ceva care doar un alt profesionist, un „maniac” sau o soacră ar sta să caute la greÅŸeli.

Un Profesionist are aceste descrieri si poate mult mai multe. A fost un exercitiu de gandire pentru a-l defini, pentru a vedea la ce arii sa mai lucrez pentru a putea deveni un (mai) bun profesionist. Voi cum ati defini un Profesionist? 

7 yorum:

  1. Foarte interesant articolul, cu informatii foarte utile!! Multumesc!

    ReplyDelete
  2. Un profesionist face lucrurile să arate sau să iasă perfect. Respectă și cele mai mici detalii și demonstrează prin fapte nu vorbe.

    ReplyDelete
  3. Cred că ai descris perfect un profesionist. As mai adauga pregatirea profesionala continua. In orice domeniu.

    ReplyDelete
  4. De multe ori am vazut lumea ca pune accent pe varsta unei persoane mai mult decat alte aspecte sau detalii, ceea ce nu reflecta neaparat profesionalism. Frumos articol, felicitari!

    ReplyDelete
  5. E adevarat ca asa trebuie sa arate un profesionist dar nu stiu daca in afara de ceea ce ne spune mesterul pe care-l chemam pentru o lucrare, putem si verifica.

    ReplyDelete
  6. Un adevarat profesionist cu foarte multe calitati

    ReplyDelete
  7. Descrierea este profesionista, insa de cele mai multe ori teoria se dilueaza in fata practicii! Sa fie de bun augur tot ceea ce se vrea in teorie, astfel incat practica sa fie mereu pe plus cu rezultate!

    ReplyDelete